Výživa a krevní skupiny
Dieta podle vaší krevní skupiny představuje obnovení vašich přirozených genetických rytmů. Základy diety podle krevních skupin jsou staré mnoho tisíc let. Snad kdybychom se bývali trvale řídili vrozenými instinkty naší biologické přirozenosti, mohl náš současný stav být zcela jiný. Avšak zasáhla lidská rozmanitost a hnací síla civilizace.
Jak víme, většina dávných lidí, pokud ne všichni, byli lovci a sběrači s krevní skupinou 0 a živili se zvířaty, hmyzem, bobulemi, kořínky a listy. Rozmanitost jejich stravy se zvýšila, když se naučili chovat pro svou potřebu zvířata a pěstovat rostliny. Nebyl to ale nezbytně klidný a uspořádaný proces, protože ne každá společnost se lehce adaptovala na tuto změnu. V mnoha dávných společnostech s krevní skupinou 0, jako jsou Indiáni z Missouri Valley, byl přechod z masité stravy na rostlinnou doprovázen změnami ve tvaru lebky a vznikem prvních prohlubenin v zubech. Jejich organismus jednoduše nebyl přizpůsoben na nově zavedené potraviny.
Po dlouhou dobu poskytovala tradiční rostlinná strava dostatek živin, bránila rozvoji podvýživy a vyživovala velké populace. To se však změnilo, protože pokrok v zemědělství a v technologiích týkajících se zpracování potravin začal narušovat nutriční hodnotu potravin a stále více je vzdaloval od jejich přirozeného stavu. Například zpracovávání rýže novou loupací technologií ve dvacátém století způsobilo v Asii pohromu v podobě beri-beri, což je onemocnění z nedostatku thiaminu, které vedlo k úmrtí milionů lidí.
Současnějším příkladem je přechod z kojení na umělou výživu v rozvojových zemích třetího světa. Tento přechod na silně upravovanou kojeneckou výživu je zodpovědný za velkou část podvýživy, průjmů a snížení přirozených imunitních faktorů, které dítě získává z mateřského mléka.
V současnosti je všeobecně uznáváno, že výživa, čili potrava, kterou jíme, má přímý vliv na náš zdravotní stav a celkový pocit zdraví ("well-beeing"). Ale matoucí a často protichůdné informace o výživě vedly k vytvoření virtuálního minového pole pro konzumenty, kteří jsou si vědomi důležitosti svého zdraví.
Jak si máme vybrat vhodná doporučení, kterými se budeme řídit, a jak zjistit, která dieta je ta pravá? Pravdou je, že si nemůžeme vybrat správnou stravu o nic víc, než svou barvu vlasů nebo pohlaví. Ta už pro nás byla vybrána před mnoha tisíci lety.
Věřím, že mnoho matoucích doporučení je výsledkem přezíravého předpokladu, že jedna dieta se hodí pro všechny. Ačkoliv jsme na vlastní oči viděli, že určití lidé velmi dobře reagují na určitou dietu, zatímco jiní ne, nikdy jsme se nerozhodli (ve vědě nebo výživě) studovat specializované vlastnosti populace nebo jednotlivců, které by mohly vysvětlit různorodost odpovědí na každou dietu. Byli jsme tolik zaneprázdněni sledováním vlastností potravin, že jsme nezjišťovali vlastnosti lidí.
Dieta podle krevních skupin funguje, protože můžete následovat jasný, logický, vědecky prozkoumaný a jednou daný dietní základ, který je založen na vašem buněčném profilu.
Každá z diet podle krevních skupin zahrnuje šestnáct skupin potravin:
- Maso a drůbež
- Mořské produkty
- Mléčné výrobky a vejce
- Oleje a tuky
- Ořechy a semínka
- Fazole a ostatní luštěniny a Cereálie
- Chléb a pečivo
- Obilná zrna a těstoviny
- Zelenina
- Ovoce
- Šťávy a tekutiny
- Koření
- Chuťové přísady
- Bylinné čaje
- Různé nápoje
V každé této skupině jsou potraviny rozděleny do třech kategorií: VELMI PROSPĚŠNÉ, NEUTRÁLNÍ A ZAKÁZANÉ. Uvažujte o jednotlivých kategoriích tímto způsobem:
- VYSOCE PROSPĚŠNÉ jsou potraviny, které působí jako LÉKY.
- NEUTRÁLNÍ jsou potraviny, které účinkují jen jako POTRAVINY.
- ZAKÁZANÉ jsou potraviny, které působí jako JEDY.
V každé dietě je široká škála potravin, takže se nemusíte bát žádných omezení. Je-li to možné, upřednostňujte vysoce prospěšné potraviny před neutrálními, ale na druhé straně se nebojte radovat z neutrálních potravin, které vám vyhovují. Neuškodí vám z hlediska lektinů a obsahují živiny, které jsou důležité pro vyváženou stravu.
Dr. Peter J. D´Adamo, Catherine Whitney
Komentáře
velice si vážím Vašeho vzdělání, ale Váš názor nesdílím. Pokud by publikace alespoň jednoho člověka přivedla k zamyšlení nad svými stravovacími návyky a neřku-li pomohla by mu snížit nadváhu tak je to pro všechny přínos. A pro vás, jako lékaře, by zdraví lidí snad mělo být vysokou hodnotou.
Základní krevní skupinu jedince vytvořil určitý mnohaletý stravovací stereotyp větších skupin obyvatelstva.
Ten jim vtiskl také určité převažující konstituční a většinou zároveň i kondiční znaky, které se ovšem projevily rovněž v oblasti typických chorob, jež jsou příznačné pro nevyvážené stravovací režimy.
Z dietologického hlediska v takových případech volíme energeticky kompenzační skladbu jídelníčku, abychom vzniklý hendikep dále ještě neprohlubovali.
D´Adamové bohužel toto nerespektují. Jejich argumentace, která je částečně podložená i statisticky, zní celkem logicky, což dále ještě umocňují jejich následovníci, kteří se už ale nemohou opřít ani o tu statistiku.
Těžko lze také "masovým" typům skupiny 0 předkládat jako přednost fakt, že ČR je na prvním místě ve světě v rakovině tlustého střeva a rekta, v jejímž pozadí stojí právě konzumace červených druhů masa, což se ví už i ve vědeckých kruzích.
dovolujeme si pozvat zájemce o Blood Type Diet - Dietologie dle krevní skupiny na oficiální stránky pod vedením Dr. D'Adama.
Zároveň nám dovolte, popřát Vám mnoho úspěchů ve Vašem "novém" životě s programem ER4YT/LR4YT.
AB0 Clinic management
http://AB0Clinic.info
http://right4.info
Zadruhé Vaše meditace o vlivu krevních skupin na stravování vypadá, jako by jste se problematikou odborně zaobíral. Pak jste jistě vypracoval nějakou odbornou práci, publikaci, kterou nám všem můžete doporučit.
Za třetí Vaše poznámka o rakovině tl.st. a konzumace masa je zavádějící.
Závěrem všem Vám, kteří se zajímáte o myšlenku D´Adama, ale především rozumový přístup k stravování s cílem kvalitního zdravého života. Doporučuji práce p. Fořta, který vysoce racionálně drží neustále krok s nejnovějšími poznatky v oboru stravování a jako specialista se neustále posouvá dál. Toto bohužel platí o minimálním množství odborníků v kterémkoli vědeckém oboru. Takže zhánějte se po publikacích p. Fořta. (bez výhrad doporučuje stravování podle krevních skupin)
Co si mám např. myslet o tom, že na jednom místě mi tam doporučují vyloučit ze stravy fazole a o kousek níže uvádí fazole mezi potravinami doporučenými?
Doporučoval bych vše v dnešní době rozumně uvažovat a neskočit na kdejakou vábničku.
To s těmi fazolemi jsem našel v pokynech pro krevní skupinu O.
nevím kde jste našla tyto chyby, zajímalo by mě to, napište mi na e-mail damianzavinacdadamoteckacz. Produkty z pšenice u krevního typu B jsou míněny ze semolinové mouky, tka je to také uvedno, ke kuřecí... se neumím vyjádřit, protože nevím kde jste to našla.
Ten pán s těmi tituly, pokud si je nevymyslel, jen potvrzuje pravidlo vyjímky. Mimochodem je velká skupina obézních a pod vlivem špatných stravovacích návyků, také nemocných, lidí mezi mediky.
Takže za sebe říkám: ZRAVÍ je přímo úměrné KVALITĚ ŽIVOTA a ten máme každý z nás jen jeden. A poznatky o stravě v souvislosti s krevními skupinami jsou dnes NUMERO UNO!!! Jen dodávám že publikací je více, různé kvality - běžte tedy ke zdroji!
- Odpovědět
Pošli odkaz