Reklama

Zachráníme léčitelství v naší zemi

Bára (Pá, 25. 6. 2010 - 11:06)

To co říkáte je z říše...To už je Váš zkušeností nepodložený a neobjektivní názor.

Jistě je těžké vysvětlit, že existují lidé, kteří polovinu svého života zasvětí studiu tradiční lidové medicíny, bylinkářství, výživy, metod alternativní medicíny, psychologie a psychosomatiky, duchovního rozvoje (duchovního, ne ezoterického) zkoušení na sobě a pomáhání a podpoře lidem zadarmo.
Moje babička je bylinkářka, jako dítě mě dost učila a vím, co jenom tahle oblast zabere času, aby byla k něčemu užitečná.

Báro (Pá, 25. 6. 2010 - 11:06)

Ctitelko, ano pomohla, ale...To co říkáte je z říše pohádek :-). Léta studia :-) V nejlepší případě několik víkendových kursů "čehosi", a kniha Domácí lékař. Tomu snad sama nevěříte, že by ti lidé něco studovali. Nezahrnuju do toho bylinkáře, co vědí na co která bylina je, a umějí je poznat a najít. Mimochodem naprostá většina bylin se používá i ve "velké farmacii", a bylinkáře bychom z našeho "sporu" měli vynechat. O ty se myslím nikdo nepře, pokud bylinkami nechtějí léčit zrovna rakovinu :-).

Bára (Pá, 25. 6. 2010 - 10:06)

Reaguji na větu...O Bohu se bavit nechci, protože v něj nevěřím. Jedna otázka - opravdu si myslíš, že jsme na vrcholu svého poznání? Opravdu si myslíš, že věda už ví vše? Že v přírodě neexistují mechanismy, na které teprve v budoucnu přijdeme a to že se teď jeví nadpřirozeně neznamená, že to nejsou úplně obyčejné záležitosti, stejně jako blesk, který pro lidi starověku byl také "hněvem bohů"? Nejsem člověk duchovně založený, jsem spíš materialista, ale ne zabedněný materialista a pokud mám osobní zkušenost, jsem schopna věci přehodnotit, ovšem se zachováním kritického pohledu na ně.

kaspar (Pá, 25. 6. 2010 - 10:06)

Ctitelko, ano pomohla, ale...Studia? Kolik léčitelů systematicky studovalo? Kolik léčitelů by zvládlo zkoušky z anatomie?
Pro mne to jsou Pisaříci, ať si kdo chce co chce říká. Nevědní disciplína bez jakýchkoli základů, kde se výsledky vyhodnocují subjektivně a postupy jsou náhodné.
Organismus člověka má samoléčebné mechanismy a já jsem toho názoru, že většina úspěchů léčitelů jde na vrub právě těchto mechanismů. A zbytek? Náhoda? Psychika?

Bára (Pá, 25. 6. 2010 - 10:06)

Báro nenapadla tě třeba i...Ctitelko, ano pomohla, ale někdo mi musel diagnostikovat skutečný problém a poradit léčbu přímo na ten problém, někdo mě musel navést na psychologické podhoubí problému.
Na to bych sama nikdy nejspíš nepřišla.
A na to je potřeba nadání, léta praxe a studia. A takoví lidé jsou pak osočování, zneuznáni a někteří to dokonce dělají zadarmo nebo za dary úspěšně vyléčených pacientů, takže žijí velmi chudě, narozdíl od lékařů.

Bára (Pá, 25. 6. 2010 - 10:06)

Báro ta lékařka mě jen na...Ctitelko, souhlasím, takových lidí je spousta, základní problém je, že si nepřipouští zodpovědnost za své zdraví, kašlou na prevenci a pak očekávájí, že jim lékař strčí pilulku snad ne až do pusy a během minuty všechny problémy zmizí.
Ale tuhle situaci si dělají lékaři často sami (nezahrnuju do té skupiny tvoji lékařku, která je ovšem vyjímečná) - vyslechnou pacienta, možná se na něco zeptají (většinou na něco, co se týká jejich oblasti působení, tzn. moc neřeší psychiku), napíšou recept a pacienta vyšoupnou. Někteří berou otázky jako útok na sebe, jaktože jim pacient bezmezně nedůvěřuje?
Prošla jsem mnoha doktory různých oborů a je minimum těch, kteří se snaží nahlížet na pacienta objektivně. Nehledě na to, že jsou uzavřeni ve svém prostoru klasické medicíny a ignorují postupy např. lidové medícny, která je více než vhodným doplňkem léčby, někdy i léčbou samotnou - vedoucí k pacienta i k vlastní snaze a zájmu o své zdraví.
Ptala jsem se doktorů, co můžu dělat víc, než jen do sebe cpát prášky. Ignoranti se naštvali, ostatní nevěděli, jeden, dva lékaři mi doporučili i metody jako jsou obklady, bylinky, půst, atd. - ale až na můj aktivní dotaz.
Pacient má své práce dost a tudíž očekává od odborníka maximální podporu v oblasti zdraví. Bohužel se jí často nedočká, takže stejně musí po práci studovat a hledat si informace sám. Po zkušenostech už rozhodně nespoléhám na to, že lékař mi poradí a udělá pro mě maximum.

Pro Báru (Pá, 25. 6. 2010 - 10:06)

Nevím, jestli je někdo...Reaguji na větu „Nepopírám možnost, že existují lidé, kteří mají nepochopitelnou schopnost léčit nepochopitelně“.

Já tuhle možnost popírám, ale ne proto, „že to není vědecky dokázané“. To je totiž obvyklý argument obhájců léčitelství – že to funguje objektivně, jenom to věda „zatím neumí vysvětlit“, a „jednou se ukáže kdo měl pravdu“. Tohle můžou tvrdit jenom lidi co o vědě nemají ani ponětí. Věda má dva druhy poznatků, jedny dočasné, které se neustále korigují a zpřesňují, a jedny definitivní. Že Země krouží kolem Slunce je poznatek definitivní, a pak můžete donekonečna zpřesňovat její dráhu a vysvětlení jak toto kroužení vzniklo. Že člověk člověku nemůže předávat jakousi „tajemnou energii“, to patří k poznatkům definitivním. Jakmile začnete mluvit o „nepochopitelných schopnostech léčit“, míříte už do oblasti víry. Nic proti, ale i o víře musíte něco vědět. Jestli má někdo „nepochopitelné vlastnosti“, musíte se ptát odkud je zrovna on vzal, kdo ho těmi schopnostmi obdařil, a nutně skončíte s těmito úvahami u Boha. Ale jestli je Bůh, můžete se obracet přímo k němu, nepotřebujete prostředníka, a to ani faráře, ani léčitele. Jinak musíte přistoupit na to, že jste v područí vyvolených, Bohem obdařených. A přebrat si a srovnat se s tím, že ten Bůh který nechal bez mrknutí oka umřít milióny lidí v koncentračních táborech si vybral zrovna třeba tu Suchánkovou, a obdařil jí nadpřirozenými schopnostmi. Katolík by mi odpověděl že cesty Boží jsou nevyzpytatelné, a že Bůh dělá co uzná za vhodné. Dobře, ale jestli je to tak, vyléčí mě Bůh přímo, a nepotřebuju k tomu Suchánkovou. Tu, která pokud jí budeme brát vážně, uzdravila už víc lidí než Ježíš Kristus. Paní Suchánková promine že ji beru jako příklad, a vy mě prosím berte s rezervou, nechci nikomu dokazovat že je hlupák. Jenom se snažím dát náměty k úvaze :-).

ctitelka (Pá, 25. 6. 2010 - 10:06)

Báro nenapadla tě třeba i taková myšlenka že sis pomohla vlastně sama jen s tím rozdílem ,že tobě dal vodítko léčitel mě lékařka?

Bára (Pá, 25. 6. 2010 - 10:06)

Rozlišujme:
Bylinkářství...Kaspare, kam bys potom zařadil léčitele, který mi narozdíl od lékařů pomohl? Není to bylinkář ani šaman, je to léčitel.
Mezi šarlatány a lháře, kteří vydělávají na neštěstí druhých? To snad ne...

ctitelka (Pá, 25. 6. 2010 - 10:06)

vždycky budou lidi kteří budou vydělávat na lidech .Vím ,že to sem napatří ale je to další sorta lidí kteří by měli býti za své činy odsouzeni k doživotní práci v kamenolomu.Jsou firmy kteří vydělávají na nezaměstnanosti a psychicky složených lidech tím že jim nejdříve musíte zaplatit než u nich začnete pracovat za vysoké slibované výdělky .Lidi jsou v naprosto neřešitelné situaci jsou bezradní zoufalí a tito příživníci tohoto dokáží využít ve svůj prospěch stejně jako šarlatáni kteří vás zlákají do svých sítí.

ctitelka (Pá, 25. 6. 2010 - 09:06)

Ctitelko, v tom případě...Báro ta lékařka mě jen na rovinu upozornila,že moje problémy nemusí být fyzickou příčinou.Neměla čas si se mnou povídat jen mi dala vodítko k řešení .Kdybych to tehdy vzala jako každý druhý pacient s tím ,že je neschopná ,že ze mě dělá blázna tak bych šla k jinému lékaři ,ale vzala jsem si její otázky tak ,že jsem začala přemýšlet.Nemůžu přeci čekat,že lékař a léky udělají veškerou práci za mě to je nemožné.Lékař do naší hlavy nevidí a kolikrát nerozumíme ani sami sobě.Tohle není chyba lékařů ale nás pacientů.Jestliže mi lékař dá nějaké doporučení je na mě jestli si z toho něco vemu.Je spousta lidí kteří odchází od lékaře naštvaní protože mu dostatečně nevysvětlil jeho diagnozu nebo mu nenapsal lék který mu prý nejvíce pomáhá nebo že mu doporučil psychologické vyšetření atd.Jestliže mě i po lécích pořád bolí hlava nebo záda nejdříve budu přemýšlet co je toho příčinou a co bych pro sebe mohla udělat jako první .Baruš když se podíváš kolem sebe na lidi tak sama uvidíš ,že je jich dost ,co jen tak čekají až jim někdo řekne .Máme jednu pilulku na všechny nemoci a vy nemusíte udělat nic jen si jí vzít .A spusta lidí si ji ani nevezme protože jsou líní a raději počkají ,až jim tu pilulku někdo strčí až do pusy protože lékař je přeci od toho ,aby nás vyléčil.

kaspar (Pá, 25. 6. 2010 - 09:06)

V tom s tebou souhlasím, v...Rozlišujme:
Bylinkářství a šamanismus, snad... Šaman je jen poněkud excentrický psycholog. Léčitelství nikdy. Je podlé a operuje s neexistujícím. Energie, andělé, čakry a meridiány... Operuje s lidským zoufalstvím. Takovéhle dítě vyleju s rozkoší. Lživé a perverzní dítko:-)

Bára (Pá, 25. 6. 2010 - 09:06)

...což je pro neporovnatelně vyšší počet lidí možnost, jak jsi pochopitelně jednoduchým způsobem napakovat kapsu. A schopnost některých lidí slepě věřit a nechat tak na sebe působit placebo efekt jim v tom jen pomáhá.

Bára (Pá, 25. 6. 2010 - 09:06)

Nevím, jestli je někdo schopen zlepšit přikládáním rukou stav slinivky, ale nepopírám možnost, že existují lidé, kteří mají nepochopitelnou schopnost léčit nepochopitelně. Opět vlastní vzácná zkušenost.

Báro (Pá, 25. 6. 2010 - 09:06)

V tom s tebou souhlasím, v...takhle to zní rozumně. Bylinkář je léčitel "light", a nejspíš nikomu neuškodí. Asi to berete rozumně. Ale když se podíváte o pár příspěvků výš, a přečtete si jak někdo tvrdí že umí dotýkáním rukou zlepšit stav slinivky, tak to už není léčitelsví "light", ale tučné jako prase. Nebo šílenství.

Bára (Pá, 25. 6. 2010 - 09:06)

Nehledám viníka. Není...V tom s tebou souhlasím, v léčitelství je spousta prostoru pro sprosté vydělávání na zoufalých nemocných, na kterém má podíl i omezenost klasického zdravotnictví.
Ale s vaničkou vyléváš i dítě, tedy spíš s velkým bazénem vylévaš i dítě :-)
Copak jsi se nesetkal s lidovými léčiteli a bylinkáři? Neříkám, že jsou schopni vyléčit rakovinu, ale třeba jen podpořit léčbu a zmírnit příznaky léčby...

kaspar (Pá, 25. 6. 2010 - 09:06)

Kaspare, chápu tvé...Nehledám viníka. Není viník. Ale parazité si nic než odsudek nezaslouží.

Bára (Pá, 25. 6. 2010 - 09:06)

Ještě dodám, ano, pokud budu mít akutní problém, svěřím se lékaři a budu vděčná, že je.
Ale když vidím, i ze svých vlastních zkušeností, že lékař je v zajetí svých vlastních pouček a je v podstatě mimo, neschopen uznat svou omezenost tak si od něj nenechám ničit zdraví.

Pro alt1 (Pá, 25. 6. 2010 - 09:06)

Anonyme "Pro Marka"...Proutkaři jsou jediná skupina u kterých někdo udělal skutečný srovnávací test. Nikdo nepochybuje že umí najít vodu - prostě ze zkušenosti. K vodě je nevede proutek, ale dlouhodobá zkušenost. Proutek je jenom rekvizita, jako koule u věštce. Při seriózním testu měli hledat kovy ( s podmínkami testu předem souhlasili), a nenašli nic. Test jste mohl vidět v televizi, pořádal a platil ho spisovatel A.C.Clark.

Bára (Pá, 25. 6. 2010 - 08:06)

Kaspare, chápu tvé rozhořčení.
Ale napíšu ti zase svou opačnou zkušenost.
Moje chronické celoživotní obtíže se dostaly do stádia, kdy se musely řešit v nemocnici, po "zaléčení" za pár dnů nastal opět návrat. Lékařka (zcela průměrná, potkala jsem jich už takových dá se říct desítky, takže žádný výjímečný ignorant) nasadila léky se závažnými nežádoucími účinky, protože už nevěděla co se mnou. A na těch lékách jsem byla v podstatě závislá, s vidinou toho, že za pár let se začnou objevovat zdravotní potíže čistě z těch léků.
Zoufalá beznaděj, přístup lékařky "smiřte se s tím".
Tak jsem šla za léčitelem, doporučeným člověkem, kterému věřím. Podotýkám, že jsem léčitelů předtím navštívila desítky, až na výjimky bez úspěchu.
Léčitel diagnostikoval, kde uvnitř v těle je problém, poradil velmi striktní dietu, koupele, metody, napsal recept na směs bylin a doporučil spoustu dalších metod, které ulevují a přispívají ke zmírnění příznaků. A samozřejmě jsme řešili i tu psychologickou stránku věci. Po měsíci jsem mohla léky vysadit a po roce se můj stav nedá vůbec srovnávat. Ješitné lékařce jsem se po předchozích zkušenostech nezmínila o tom, co stojí za tak rapidním zlepšením, ta stejně prohlásila, že se to "prostě stává", náhodou. Měla jsem chuť jí nakopnout.

Léčiteli jsem zaplatila až po výsledcích a tolik, kolik jsem si myslela, že si za své znalosti, zkušenosti a pomoc mě zaslouží.

Proto mi vadí, tvůj paušalizující přístup. Nejsi na světě s problémy svého syna sám a nejsou na světě pouze šarlatáni.
A myslím, že si tímhle nenávistným přístupem neuvěřitelně škodíš, ačkoliv chápu, že potřebuješ hledat viníka. Smířit se s tím, že žádný viník není, je těžké.

Reklama

Přidat komentář