Alkohol je falešný společník při depresi
Takzvané „pití na odreagování“ od pracovního tlaku a stresu je široce rozšířené. Alkoholikem se tím ale člověk ještě nestane.
Co se ovšem stane, když muži tlaku neodolají? Když vede stres k přetížení? Když se ve shonu přijaté úkoly najednou ukazují jako neřešitelné? Shon a tlak mohou vést k onemocnění. A z nezvládnutých konfliktů může vzniknout deprese. V takových situacích sahají muži častěji po láhvi. Alkohol má zastavit kroužící myšlenky, má pomocí se uvolnit a utlumit úzkosti, „Deprese zvyšuje riziko alkoholismu dvakrát až třikrát,“ říká specialista na deprese z Bayreuthu.
Především na začátku deprese alkohol uvolňuje a odlehčuje; jeho euforizu-jící účinky pomáhají lépe snášet vnitřní prázdnotu a smutek, neklid a napětí. Ale jednou se list obrátí: Buněčné jedy obsažené v alkoholu poškozují nervový systém, a proto začnou na náladu působit negativně. „Tři ze čtyř alkoholiků okazují depresivní symptomy,“ vysvětluje Wolfersdorf. Kdo se pak pokusí alkoholu odvyknout, ten si zažije své: Odvykáním dál klesá nálada. Fatální začarovaný kruh, ze kterého je obtížné vystoupit. Na otázku, zda byla dříve slepice nebo vejce - tedy zda je původním problémem alkoholismus, nebo deprese je v praxi jen obtížné odpovědět. A přece je důležité si to vyjasnit. Pokud je pacient sklíčený ze závislostí na alkoholu, nemá už žádný impulz, zato ale stále větší pochyby o sobě samotném, léčí lékař nejprve závislost. Pokud slouží alkohol k tomu, aby se zastřela deprese, nasadí paralelně také antidepresiva.
Zdroj: Muži nepláčou, nakladatelství Portál
Komentáře
Jiný je,že to lidé používají k společenským účelům,ovšem závislost se vyvíjí rychle a se svinstvem jako je rozvinutá alkoholová závislost je dlouhá trnitá cesta končící v lepším případě vynucenou celoživotní abstinencí.V horším pokračováním ve svém středobodu života na ulici v totálním rozkladu osobnosti někde na parkové lavičce s nudlí u nosu a cukrovým skvašeným patokem v pet lahvi.
dopřejme si piva hlt!!!
dej si dívko piva rundu!
Ve vězení je tradičně usrkáván nápoj, kterýžto je nazýván KVAK. Samozřejmě je připravován v rozporu s vězeňským řádem a aktérům, jeho přípravy, hrozí několika denní odloučení od kolegáčků, navíc s velmi přísným režimem – na díře. Jeho příprava není nijak složitá – chleba, kvasnice, cukr, hrozinky pro lahodnou chuť a už jen kvašení. Tato část, je však poněkud složitější, protože to obnáší 14 dnů kvašení a v přísném režimu mírovského vězení, to byla loterie. Stačil jeden sváteční filcunk a průser byl na světě. Když jsme přitopili žárovkou, stáhlo se kvašení tak na 10 dnů. Výsledek naší snahy byl kvak, obsahující něco málo alkoholu, který však stačil v „dehydrovaném“ organizmu, vyvolat skutečný stav opilosti. Občas docházelo k prudkým výměnám názorů, protože v opilosti padají obvyklé morální bariéry. Takže silvestrovské i příležitostné oslavy končily i s modřinami, ale to je vězeňský život.
My to dělali dovstavši původní původní recept, dělali jinak, náš kvak, který nemusel být dělán tajně jako ten v base, měl lepší ingredience a v létě na rozpálené palubě kvasil bouřlivěji. Dal se chlastat už za tři dny po naložení.
- Odpovědět
Pošli odkaz