Osteoporóze diety nesvědčí
Nejdůležitější složkou pro stavbu zdravých a silných kostí je vápník. Při onemocnění osteoporózou je nutné ho přijímat více. Každým dnem by to mělo být asi 1300 miligramů vápníku.
Vápník je nejenom v mléku a mléčných výrobcích, ale také v sojových produktech, obilovinách, bílých fazolích, pomerančové šťávě, brokolici, kapustě, lněných, slunečnicových a dýňových semínkách. Je ho dostatek i v lososu a v měkkých částech kostí mořských ryb.
Vstřebávání vápníku brání kyselina šťavelová obsažená v rebarboře, špenátu či chřestu. Vápníku nesvědčí také mandle a kešu oříšky. Nevhodná je kyselinotvorná strava, protože tělo potřebuje k zneutralizování kyselin zásadité látky, tedy i vápník, a když jich má nedostatek v potravě, začne ho odebírat z kostí. Kyselinotvorné potraviny jsou maso, vejce, bílá mouka, cukr a nápoje jako Coca-cola.
Riziko osteoporózy zvyšuje nejen malé množství vápníku, ale také nedostatek pohybu a nadbytek alkoholu. Odbourávání kostní hmoty urychlují i více než tři šálky kávy denně.
Dnešní senioři mají podle lékařů kostru v horším stavu než jejich vrstevníci z předcházející generace. V současnosti osteoporózou trpí v Česku přibližně půl milionu žen a 200.000 mužů. Podle některých odborníků je situace ještě horší. Před 20 roky byla osteoporóza prakticky neléčitelná. V současné době je situace příznivější. Přesto je nejdůležitější prevence.
Jitka Klejnová - ČTK
Komentáře
http://zdravi.doktorka.cz/vapnik-vas-neuchrani-pred/
Žižka uvedl, že v zemích s vysokým příjmem vápníku, jako USA, je i nejvíce zlomenin krčku, Česko je uprostřed žebříčku, podobně jako Velká Británie. Příčinou častých zlomenin i při vysokém příjmu vápníku je podle něj takzvaný vápníkový paradox. "Vápník se z kostí vyplavuje, tento efekt násobí sůl," řekl.
WHO proto omezila doporučené dávky vápníku v zemích, kde je vysoký výskyt zlomenin krčku, na 400 až 500 miligramů, tedy přibližně na polovinu dosavadních doporučení.
Autorka článku uvádí dokonce hodnotu denního příjmu vápníku 1300mg, což je zhruba ještě o třetinu více, než má riziková denní dávka vápníku.
A vápník najdeme v přirozené stravě jako je petrželová a celerová nať, majoránka, paprika, mák obsahuje více vápníku než mléko, veškerá sýrová zelenina obsahuje vápník. Také luštěniny, na příklad sója obahuje 256 mg Ca ve 100 gramech, fazole 150 mg stejně jako tvaroh a tvarůžky. Ovoce obsahuje poměrně málo Ca jen 20-40 mg. Nejvíce černý rybíz a mandarinky. Vápník obsahují také některé minerální vody jako Korytnica, Santovka, Šaratická, Salvator. Balené a bublinkové vody ale zde nepatří.
Nejde zde o žádnou dietu, ale změnu stravovacích návyků. Podstatné omezení živočišných potravin a zvětšení podílu rostlinných potravin. Na příklad jednoduchý krok spočívající ve zvyku konzumovat před každým jídlem mísu zeleninového salátu. Na příklad zelný s křenem a potom teprve další jídlo.
Dalším krokem je zaměřit se na přísun doplňků stravy, kde budou minerály, ale ve vhodné formě anorgatické, nebo ještě lépe chelatové a koloidní, protože jen taková forma umožní lepší vstřebávání vapníku společně s Mg, Cu, fosforem a Mn, stronciem, zinkem a bórem.
Je dosti vhodné literatury a dobrých poraden a nemusí to být jen speciální Centrum v Hlohovci s paní primářkou Elen Ďurišovou
- Odpovědět
Pošli odkaz